Wanneer ben ik te zwaar

[spider_facebook id=”1″]

Wanneer heb je overgewicht?

Overgewicht betekent dat je meer weegt, dan goed is voor je gezondheid. Met een gezond gewicht heb je minder kans op diabetes type 2, hart- en vaatziekten en gewrichtsklachten. Bovendien verklein je de kans op bepaalde vormen van kanker. Het is daarom verstandig om af te vallen bij overgewicht.imagesMAHB8SSH

Om overbodige kilo’s te verliezen, moet je anders gaan leven. Dat kost moeite, maar je krijgt er veel voor terug. Met een goed gewicht zit je lekkerder in je vel. Je voelt je fitter. Je kunt gemakkelijker bewegen, raakt minder snel buiten adem en je hebt minder kans om ziek te worden.

Maar test eerst maar eens of je overgewicht hebt. Gebruik een weegschaal om te weten hoeveel je precies weegt. Daarnaast zijn er 2 testen waarmee je zelf kunt berekenen of je een gezond gewicht hebt.

Test 1:

Het berekenen van je BMI ofwel je body mass index.

Lichaamsgewicht ( in kilogrammen) delen door lichaamslengte ( in meters) in het kwadraat.

 

Een persoon met een lengte van 1,80 meter en een gewicht van 80 kilogram heeft een BMI van 24,69. BMI = lichaamsgewicht / (lichaamslengte * lichaamslengte) = 80 / (1,80 * 1,80) = 80 / 3,24 = 24,691358
Normtabel voor BMI

BMI Normering
< 18 ondergewicht
18 – 25 normaal gewicht
25 – 27 licht overgewicht
27 – 30 matig overgewicht
30 – 40 ernstig overgewicht
> 40 ziekelijk overgewicht

 

 

Test 2: Middelomtrek

 

Wil je weten of je teveel vet rond je middel hebt leg dan een meetlint onder je onderste rib en boven je heup. Adem uit en kijk dan naar het getal op het meetlint.

 

mannen vrouwen advies

Oordeel Advies Mannen middelomtrek Vrouwen middelomtrek
Ondergewicht Probeer aan te komen Omtrek kleiner dan 79 cm Omtrek kleiner dan 68 cm
Gezond gewicht Probeer op gewicht te blijven Omtrek tussen 79 en 94 cm Omtrek tussen 68 en 80 cm
Overgewicht (gevarenzone komt in beeld) Probeer af te vallen (zorg in ieder geval dat je niet aankomt) Omtrek tussen 94 en 102 cm  Omtrek tussen 80 en 88 cm
 Obesitas (verhoogd risico) Probeer onder begeleiding af te vallen  Omtrek groter dan 102 cm  Omtrek groter dan 88 cm

Zijn je waardes van je BMI en je middelomtrek te hoog, overweeg dan eens om vrijblijvend advies in te winnen.

Ik kan je helpen bij het aanpassen van je leefstijl. Ik denk mee over de noodzakelijke aanpassingen in je voeding en hoe die aansluiten bij jouw wensen en voorkeuren.

Kan ik snel en gemakkelijk afvallen?

Helaas niet. Snel en gemakkelijk afvallen op een gezonde manier,  5 kilo of 10 kilo kwijt in een week zou volgens adverteerders van diëten  mogelijk zijn, maar je verliest dan voornamelijk vocht en geen vet. Zo’n crashdieet zorgt er bovendien voor dat je te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt.

Het is beter om langzaam maar blijvend af te vallen, door te wennen aan een nieuw gezond eetpatroon, dan snel af te vallen voor een korte duur.

Beter is het om in stappen je eetgewoontes aan te passen voor een blijvend resultaat.

De voordelen hiervan zijn:

  •  Je valt af.
  • Eten met meer smaak, voedingswaarde en meer verzadiging.
  • Je krijgt hierdoor meer energie en gaat er beter uitzien.
  • Je product kennis wordt vergroot.
  • Je krijgt een gezonder eet en leefpatroon.
  • Je verkleind de kans op ‘leefstijlziekten’ zoals diabetes type2, hoog cholesterol,hart en vaat ziekten, hoge bloeddruk en obesitas.
  • Je hebt absoluut geen honger.

Misschien heb je wel eens vaker geprobeerd om af te vallen. Meestal verander je dan in één klap je hele eetpatroon en ga je misschien als een gek sporten. Je volgt een streng dieet en ontzegt je van alles. En natuurlijk werkt dat. Tot het moment komt dat je zo’n trek krijgt in iets wat volgens jou dieet verboden is. Dat soort momenten komen steeds vaker voor en uiteindelijk verval je weer in je oude gewoonte en kom je weer kilo;s aan.

Gevolg is dat je met een rot gevoel blijft zitten, het sporten geef je op.  En weer een frustratie erbij en denkt zie je wel ik kan het toch niet.

Als je in stappen afvalt bereik je echt een blijvend resultaat.

media_xll_4863567