Waarom diëten niet werkt

 

Waarom diëten niet werkt

[spider_facebook id=”1″]
Op het moment dat je aan het diëten slaat, is je calorie-inname een stuk lager dan normaal gesproken. Je lichaam is dit niet gewend en probeert je duidelijk te maken dat het wil dat je weer meer calorieën gaat innemen. Dit doet je lichaam door je als het ware waarschuwingssignalen te geven: honger! Nu zul je altijd wel wat honger krijgen wanneer je je voedingspatroon aanpast, maar bij een dieet is de honger extreem. Dit maakt het heel erg lastig om het dieet langdurig vol te houden. Je zult dus waarschijnlijk wel wat gewicht verliezen, maar op een gegeven moment is de honger zo opdringerig dat je niet anders kunt dan weer meer gaan eten.

Je stofwisseling daalt met een dieet156944_502133856571352_1577180533_n

Je stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, is de manier en snelheid waarop je lichaam calorieën uit je voeding omzet in energie. Wanneer je stofwisseling hoger is verbrand je meer calorieën, wat een gunstig effect op je afvalpogingen heeft. Een hogere stofwisseling is dus gunstig. Een dieet verlaagt je stofwisseling echter, waardoor je minder gewicht verliezen zult dan je eigenlijk verwacht had toen je aan het dieet begon.
Wanneer je met een dieet bezig bent kan je lichaam het idee krijgen dat je jezelf aan het uithongeren bent. Je lichaam wil dit uiteraard voorkomen en gaat op allerlei manieren proberen om je in leven te houden door zoveel mogelijk energie (calorieën) te sparen. Omdat je spieren relatief meer calorieën verbranden dan vet is het voor je lichaam ongunstig om meer spier dan vet te hebben. Reden voor je lichaam om je spieren “op te eten”. Hierdoor is er aanvankelijk wel sprake van gewichtsverlies, afkomstig van de afname van de relatief zwaardere spieren. Omdat spieren echter ook nodig zijn voor calorie branding, is de kans groot dat je na een periode van gewichtsverlies juist weer aankomt omdat je lichaam minder calorieverbranders heeft
Je hebt calorieën nodig om je lichaam van energie te voorzien om de dag door te komen. Het is belangrijk dat je de goede calorieën neemt. De ene calorie is de andere niet. Hoe minder calorieën je lichaam echter binnenkrijgt, hoe minder energie het oplevert. Hierdoor kunnen ook alledaagse activiteiten je buitensporig vermoeid maken. Om calorieën te kunnen verbranden en dus af te vallen, heb je echter wel voldoende energie nodig om je activiteiten vol te houden.
Veel mensen die zich bezig houden met diëten maken op een gegeven moment kennis met het fenomeen “jojoën”, ook wel het jojo-effect genoemd. Bij het jojo-effect is er een patroon van afwisselend gewichtsverlies en gewichtstoename. Het gevolg van dit jojoën is dat de stofwisseling vertraagt, waardoor je steeds minder calorieën kunt innemen en dus steeds sneller aankomen zult.
Wat werkt wel
Het veranderen van je leefstijl. Gezonder eten en meer bewegen.

Je voeding

Je voedingspatroon is een belangrijke pijler bij het afvallen. Zorg voor evenwichtige en gezonde voeding. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:
• Kleinere porties: schep eens een lepel minder op tijdens het avondeten
• Water: drink voldoende water, je krijgt er een voller gevoel van en het heeft een gunstig effect op je stofwisseling
• Slaap voldoende: te weinig slapen vertraagt de stofwisseling
• Eiwitten en gezonde vetten: eet meer eiwitten en gezonde vetten, deze zorgen   langer voor een vol gevoel
• Vermijd geraffineerde suikers in koek, snoep en kant en klare producten
• Eet regelmatig: sla geen maaltijden over, zodat je verbrandingsmotor actief blijft
• Eet puur onbewerkt voedsel dus geen pakjes, zakjes en kant en klaar maaltijden
• Wees realistisch: stel jezelf haalbare doelen, dit vergroot de motivatie en verhoogt de kans dat je je nieuwe leefstijl volhoudt

Krachttraining
Spieren gebruiken over het algemeen meer calorieën dan vet, waardoor het dus aantrekkelijk is om meer spierweefsel te hebben. Je kunt je hoeveelheid spiermassa vergroten door krachttraining. Krachttraining zal geen direct effect op je gewicht hebben, omdat spieren zwaarder zijn dan vetmassa. Maar op de langere termijn zul je wel meer calorieën verbranden wanneer je meer spiermassa hebt, waardoor je resultaat zult zien in de spiegel. Op den duur zul je ook gewicht verliezen met krachttraining. Let er bij krachttraining wel op dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt, deze helpen namelijk voorkomen dat je je spieren “opeet” wanneer je onverhoopt te weinig calorieën binnenkrijgt.

Cardiotraining
Over het algemeen geldt “gewichtsverlies komt voort uit minder calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt”. Je kunt dit uiteraard ook omdraaien door meer calorieën te verbruiken dan je binnenkrijgt. Cardiotraining – waarbij je je hartslag verhoogt door beweging – is door de intensiteit en duur een uitermate geschikte manier om meer calorieën te verbranden. Er zijn verschillende vormen van cardiotraining, bijvoorbeeld hardlopen, fietsen en zwemmen.
Maar ook als je niet wilt of kunt sporten zijn er genoeg mogelijkheden om meer te bewegen.
Ga elke dag een stuk wandelen en neem vaker de trap. Pak niet de auto maar de fiets. Juist die activiteiten die je buiten doet maken dat je je energieker voelt en zorgen ervoor dat je er beter uit gaat zien. Mensen gaan het na een tijdje echt aan je zien. Het zijn de kleine veranderingen die het grote verschil maken!