[spider_facebook id=”1″]
Pastinaak is een wat in de vergetelheid geraakte groente maar qua voedingswaarde en geneeskracht is dat onterecht. Pastinaak is zeer gezond. Foliumzuur in pastinaak beschermt de mens tegen dementie, hartziekten en osteoporose. De wortelgroente is rijk aan vezels waardoor het bloedsuikerniveau geen grote diepten en hoogten kent. Er zit genoeg kalium in pastinaak om ertoe bij te dragen dat de bloeddruk niet te hoog wordt. Door sommige fytotherapeuten wordt de pastinaak aanbevolen om sneller te herstellen van ziekten. Pastinaak wordt aanbevolen om te eten als men last heeft van nierziekten, obesitas en cellulitis.
Voor mensen die aan obesitas lijden en behoefte hebben aan veel suiker eten is de pastinaak ideaal aangezien hij zoet smaakt en zeer weinig calorieën of verzadigde vetten bevat. Omdat de pastinaak de nieren stimuleert en de urine afscheiding bevordert waardoor het afvalstoffen sneller afvoert is het ook goed tegen reumatische klachten. Verder zitten er veel antioxidanten in pastinaak die vrije radicalen bestrijden.
Eettips Pastinaak
Je kunt pastinaak rauw eten. Net als wortels en bietjes kun je het raspen zodat het als basis voor een salade dient. Pastinaak kan gegeten worden in plaats van aardappels of dan eigenlijk zoete aardappels aangezien ze een vergelijkbare zoete smaak hebben Je kunt ze koken, bakken of gratineren. Het is lekker om ze te kruiden met groene kruiden als basilicum, tijm en peterselie. Als je ze lang kookt worden ze papperig en kun je ze gebruiken in plaats van meel om een soep dikker te maken. Omdat ze vrij zoet smaken werden ze enkele honderden jaren geleden, toen suiker nog niet bestond, gebruikt om jams en cakes mee zoet te maken. Kort gegratineerd zijn ze lekker door een salade.
Stamp¬pot met zoe¬te aard¬ap¬pel en pas¬ti¬naak
Stamppot nieuwe stijl! Zoete aardappel combineert lekker met pastinaak, boerenkool en chipolata uit de oven.
Voor 4 personen.
• 600 g zoete aardappelen
• 300 g pastinaken
• 8 g tijm
• 300 g varken/runderchipolata’s
• 2 tenen knoflook
• 6 el olijfolie
• 300 g boerenkool
• 1 sinaasappel (schoongeboend)
Keukenspullen
• bakpapier
• pureestamper
• Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in gelijke stukken van 2 x 2 cm. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Leg de aardappelen en pastinaak samen met de chipolata en knoflook op een met bakpapier beklede bakplaat en schep om met de helft van de olie en de tijm. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Rooster ca. 30 min. in de oven.
• Kook de boerenkool in een laagje water met zout in 10 min. beetgaar. Giet af en vang 1 kopje kookvocht op. Doe de boerenkool terug in de pan.
• Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers ½ vrucht uit. Neem de bakplaat uit de oven. Stamp de groenten samen met het sinaasappelrasp, -sap en 3 el olie door de boerenkool met de pureestamper tot een grove puree. Breng op smaak met peper en eventueel zout. Voeg wat kookvocht toe als de stamppot te droog is. Serveer met de chipolata
Voedingswaarden (per eenpersoonsportie)
• energie 525 kcal
• eiwit 19 g
• koolhydraten 38 g
• vet 31 g
waarvan verzadigd 8 g
• natrium 675 mg
• vezels 8 g