[spider_facebook id=”1″]
Gezond afvallen en het veranderen van je eetpatroon kan met periodes flink lastig en uitdagend zijn. Het is belangrijk om tijdens het afvallen je motivatie vast te houden. Hier een paar tips die jou gemotiveerd houden.
WEES REALISTISCH
Veel mensen die willen afvallen en gezonder willen eten, gaan zich ineens van alles ontzeggen. Maar je favoriete voedingsmiddel van de ene op de andere dag volledig van het menu schrappen is geen realistisch voornemen. Dat ga je natuurlijk nooit volhouden. Een gezonde voeding vraagt trouwens niet om alle lekkers radicaal te mijden. Gezond eten is een kwestie van de juiste hoeveelheden voedingsstoffen binnenkrijgen door gevarieerd te eten. En af en toe iets lekkers hoort daar gewoon bij, bijvoorbeeld in het weekend of bij speciale gelegenheden.
STEL HAALBARE DOELEN
Korte termijndoelstellingen zijn gemakkelijker te behalen en werken meer motiverend. In plaats van je in het begin te focussen op 10 % gewichtsverlies, kun je beter proberen om eerst 5 % gewichtsverlies te bereiken. Of eet elke dag minstens 1 stuk fruit in plaats van onmiddellijk voor 2 stuks te gaan, als je voorheen eigenlijk nooit fruit at.
Niets is zo frustrerend om een niet haalbaar doel te stellen en erachter te komen dat het niet gelukt is.
VUL EEN TAS MET DE KILO’S DIE JE WILT AFVALLEN
Stel je wilt 10 kilo verliezen. Vul dan eens een tas met 10 kilo en til deze eens op. Zo zal je goed gaan beseffen hoeveel 10 kilo eigenlijk is en hoeveel fijner het is voor je dagelijkse activiteiten wanneer je deze 10 kilo straks niet meer elke dag met je meedraagt aan overtollig vet.
Vervolgens haal je steeds meer kilo’s uit de tas, naarmate je die zelf ook kwijtraakt. Dit zal erg motiverend werken, doordat je letterlijk voelt aan de tas hoeveel kilo je er nog af wilt hebben.
MAAK EEN LIJST MET DE VOOR- EN NADELEN VAN JE GOEDE VOORNEMENS
Neem twee stukken papier en zet op elk in het midden een verticale streep. Links zet je bovenaan de nadelen van je goede voornemen en rechts de voordelen. Ga hier rustig voor zitten, neem je tijd en schrijf dan op. Deze lijst kan zorgen voor extra motivatie als het mis dreigt te gaan. Wanneer je bijvoorbeeld in de verleiding wordt gebracht op een verjaardag waar allerlei lekkere hapjes op tafel staan of in de bedrijfskantine waar je kunt kiezen tussen een gezond broodje of een saucijzenbroodje. Bedenk dan voordat je iets neemt de voordelen van gezond eten, bijvoorbeeld: je favoriete broek past je weer, je krijgt meer energie, je krijgt meer zelfvertrouwen doordat je beter in je vel zit, et cetera.
Bedenk dat het plezier op de lange termijn (over een tijdje een paar kilo’s kwijt zijn en je energieker voelen) groter is dan het plezier op korte termijn (de paar seconden waarin je het lekkers opeet)!
Hang dat lijstje in je keuken en draag er een bij je. Maak er een gewoonte van om het een paar keer per dag door te lezen.
VERTEL OVER JE GOEDE VOORNEMENS
Hou je goede voornemens niet voor jezelf. Verkondig ze aan familie en vrienden. Zo zullen zij ook niet snel voor verrassingen komen te staan als je opeens dat stukje taart of die lekkere hapjes niet meer neemt. In plaats van aandringen dat het zo ongezellig is dat je dat niet eet, kunnen zij hiermee rekening houden als je op bezoek komt, door voor jou iets minder calorierijks te kopen wat ook erg lekker is.
BELOON JEZELF
De meeste mensen belonen zichzelf pas als ze hun streefgewicht behaald hebben, maar het is belangrijk om op de weg ernaartoe ook je successen te vieren. Ben je al een paar weken goed bezig? Beloon jezelf dan eens met een goed boek of leuk tijdschrift of met iets dat je graag doet, zolang het maar geen ongezond eten is. Bijvoorbeeld een uitstapje met vrienden, een avondje bioscoop, een dagje shoppen, etcetera.
HOU JE VOORUITGANG BIJ
Noteer niet alleen je vorderingen in het afslanken, maar ook je gevoelens en wat je zoal hebt meegemaakt. Lees er regelmatig in. Je wordt zo bewuster waar je mee bezig bent. Door dit bij te houden krijg je een beeld van je gevoelens en hoe je hier tijdens het afvallen op reageert. Begin je veel te snoepen in periodes van stress? Of merk je dat je een gezelligheidseter bent? Misschien ben je wel iemand die als je al geurtjes van de bakker ruikt ook gelijk onbedwingbare behoefte aan eten krijgt? Door dit soort dingen bij jezelf te herkennen en het kunt plaatsen, dan kun je er ook wat aan doen. Leer jezelf eens goed kennen. Stukje bewustwording noem ik dat.
GEBRUIK MINDER DE WEEGSCHAAL EN MEER DE SPIEGEL
Als je wilt afvallen, focus dan niet te veel op wat de weegschaal aangeeft. Natuurlijk is de weegschaal belangrijk om je vorderingen te peilen, maar het verliezen van centimeters en het verkrijgen van meer spiermassa zijn ook belangrijk. Wanneer je niet alleen gezonder bent gaan eten, maar ook (meer) bent gaan sporten, dan kan je spiermassa toenemen. En spieren zijn zwaarder dan vet. Dus de weegschaal zou iets meer kunnen aangeven, terwijl je toch vet bent verloren. Dit zou je dan aan verlies van centimeters (buikomvang) moeten merken en aan je zelf kunnen zien in de spiegel.
WEES NIET TE STRENG
Een van de belangrijkste oorzaken waardoor mensen snel opgeven tijdens het afvallen, is dat ze te streng zijn voor zichzelf.
Jezelf straffen voor het feit dat je een misstap hebt begaan, zoals het eten van een zak chips of een rol koekjes, heeft juist vaak een negatief effect. Hierdoor ga je eerder emotie-eten (eten omdat je je rot voelt) of je gedrag compenseren door helemaal niet meer te eten. Dat is uiteraard niet gezond en helpt je ook niet met het krijgen van meer motivatie.
Af en toe smokkelen is helemaal niet erg, probeer er dan ook echt van te genieten en pak daarna de draad snel weer op!
NOOIT OPGEVEN
Bij verandering van je leefstijl is het vaak zo dat je heel goed weet hoe het wel moet, maar dat het heel moeilijk is om sterk in je schoenen te staan op het moment dat het er echt op aan komt. Een patroon is niet in 1 week ontstaan, verwacht dus ook niet dat je deze in een week hebt afgeleerd, maar geef jezelf de tijd om te wennen aan deze verandering. Ook is het absoluut niet erg om een keer terug te vallen in je oude patroon. Niemand gaat in een rechte lijn omhoog. Het heeft dus tijd nodig om in je hersenen te verankeren. Onderzoek heeft uitgewezen dat gedragsverandering ongeveer 21 dagen duurt.
Krijg motivatie door kennis te hebben over afvallen
Ben je nu al gemotiveerd door bovenstaande tips, dan is het nog aan te raden om meer kennis over voeding te vergaren. Op internet kun je uiteraard heel veel vinden. Maar let op! Hier staan ook heel veel onwaarheden over voeding op, zogenaamde feiten en wetenswaardigheden die nooit wetenschappelijk zijn bewezen.
Ik kan je heel goed uitleggen waarom sommige producten wel goed voor je zijn en andere juist helemaal niet, ook al doen de reclames geloven van wel .Door inzicht in voedingsproducten te krijgen begrijp je beter waarom het jou nog niet gelukt is om gezonder en slanker te worden. En wanneer je dit beter gaat begrijpen, zal je motivatie ook groter worden. Je acties zullen dan een stuk effectiever zijn, doordat je heel goed weet waar je mee bezig bent.