Je buik zomerproof

[spider_facebook id=”1″]

Nu is het de tijd om je voor te bereiden voor de zomer!

Straks komt het mooie weer eraan en wil je weer je dunnere kleding aan. Maar met die overtollige winterkilo’s staat die leuke kleding niet echt geweldig als daar een buikje en een zwemband zit.
Sommige mensen snappen eigenlijk niet waarom ze een dikkere buik met meer buikvet hebben. Ze denken zelf gezond te leven; ze eten helemaal niet zo veel en bewegen heus ook wel wat. Helaas is het lichaam iets gecompliceerder dan dat: weinig eten en genoeg bewegen betekenen niet direct dat je geen buikvet krijgt!
Om buikvet te verliezen en af te vallen, moet je ook de oorzaak van je buikvet weten.

Buikvet is een belangrijke energiereserve voor jouw lichaam. Dit was vooral vele millennia geleden erg handig, toen er lang niet altijd zekerheid was dat men genoeg eten had. Maar ook nu nog heb je je vetreserves hard nodig.
Het probleem ontstaat wanneer de vetreserves te groot worden, en je te veel vet opslaat. Je krijgt dan overtollig lichaamsvet. En dat krijg je niet alleen maar door te veel en te ongezond eten: paradoxaal genoeg kun je ook door te weinig te eten een buikje krijgen. Je lichaam gaat dan erg zuinig om met de energie die het wel krijgt, waardoor de rest als buikvet wordt opgeslagen.
Maar hoe pak ik dat aan die plattere buik?
Buikvet is hardnekkig, maar met de juiste voeding en een trainingsschema kun je overtollig buikvet verbranden. Als je dit volgt heb je resultaat in vier weken met slechts een half uur per dag. Je hebt dan niet alleen een zichtbaar strakkere buik, maar ook meer energie, een stralende huid en minder overtollig lichaamsvet.  Een gezond lichaam van binnen, is slank van buiten. Gezondheid van binnen komt altijd eerst, want zodra je je daarop focust, ondersteun je jouw lijf in zijn lichaamseigen processen en zal je als gevolg daarvan overtollig vet verliezen.
Voedings tips:Buikvet-150x150

1. Als je gewicht wilt verliezen is het aan te raden om minimaal 40 gram vezels per dag te eten
De meeste mensen eten volgens het Voedingscentrum maar 18-23 gram vezels per dag. Groente is onze belangrijkste bron van calcium en vezels, dus meer groente eten is een gemakkelijke manier om je vezelinname te verhogen. Kies bij voorkeur groentes met een hoge voedingswaarde (o.a. andijvie, avocado, bloemkool, boerenkool, courgette, selderij, paksoi, spinazie, spruitjes, tomaten, venkel) , maar laat je smaakpapillen je uiteindelijke keuze bepalen. Wat jij zelf het lekkerst vindt, werkt het beste voor je lichaam.

2. Bepaalde groenten hebben een hoog koolhydraatgehalte, eet die met mate als je af wilt vallen
Dit zijn aubergine, bieten, pompoen en wortelen. Aardappelen kun je beter vermijden

3. Je kunt gemakkelijker op een gezond gewicht krijgen of behouden als je dagelijks één of enkele groene smoothies drinkt
De snelste manier om in één keer veel groentes te eten is door groene smoothies te drinken. Deze verse groentedrank maak je met de blender en heeft rauwe bladgroente als basis. Verder doe je er één tot maximaal drie stuks fruit en water in.

4. Zorg voor voldoende eiwitten
Steeds meer mensen kiezen ervoor om minder vlees en vis te eten. Als je deze dierlijke eiwitten niet vervangt met andere bronnen van eiwitten (zoals eieren, of goede plantaardige eiwitbronnen,) dan kan het zijn dat je op lange termijn te weinig eiwitten binnenkrijgt voor een goede spieropbouw en schildklierfunctie (en dus een goede stofwisseling)
Om (buik)vet te verbranden is het belangrijk om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Goede bronnen van plantaardige eiwitten zijn bijvoorbeeld asperges, bloemkool, artisjokken, broccoli, spruitjes, veldsla, kikkererwten, sojabonen en spinazie.

5. Goede vetten zijn een bron van energie en geven een verzadigd gevoel
Daarom mogen ze nooit in je dagelijkse maaltijd ontbreken. De goede vetten zijn bijvoorbeeld extra vierge olijfolie, hennepolie, pompoenzaadolie en kokosolie. De ongezonde (of transvetten) kun je het beste voorgoed laten staan. Dat zijn de vetten in bewerkte voeding, snacks en fastfood.

6. Drink meer water
Water is belangrijk voor de absorptie van voedingsstoffen, het verwerken van afval, celactiviteiten en alles wat nodig is om in leven te blijven. Water drinken is essentieel om ziektes te voorkomen en jezelf goed te voelen, want als je lichaam is uitgedroogd heeft het stress. Ongeveer 1.5 tot 2 liter (afhankelijk van je activiteit) is voldoende. Als je urine lichtgeel gekleurd is, weet je dat je dagelijks genoeg water drinkt. Daarnaast helpt water om je hongergevoel te stillen. Het is zeker niet de bedoeling dat je jezelf gaat uithongeren, maar je kunt beter drie keer per dag normaal eten in plaats van de hele dag door blijven snoepen. Water helpt je om je honger onder controle te houden, waardoor je die ene reep chocola toch maar laat liggen.

Welke oefeningen kun je doen voor je buik.

Hardlopen is een effectieve manier om af te vallen, ook als je rond je buik wilt afvallen. Maar houd je niet van hardlopen? Of is het om welke reden dan ook niet mogelijk om hard te lopen? Dan zijn er nog genoeg andere oefeningen. Het enige wat je er voor nodig hebt is een matje.
Ik raad aan om slechts tot 3 maal per week je buikspieren te trainen en niet op 2 opeenvolgende dagen. Het lichaam heeft ook tijd nodig om zich te herstellen, en je spieren hebben tijd nodig om te groeien.

Onderstaande oefeningen doe je in 3 setjes van 12 keer met steeds een pauze van 30 seconden.

buikspieroefening