Eetbuistoornis

[spider_facebook id=”1″]Binge-Eating-Disorder

Binge Eating Disorder (BED)

 

Ken je het gevoel dat je niet meer kunt stoppen met eten? Gevulde koeken, chocolade, chips, donuts, vla, ijs. Allemaal achter elkaar. Sta je ’s nachts op om de koelkast te plunderen? Denk je enkel en alleen aan eten? Dan lijd je misschien aan Binge Eating Disorder (BED), oftewel een eetbuistoornis.
BED is niet hetzelfde als boulimia nervosa. Iemand met boulimia probeert het eten zo snel mogelijk weer kwijt te raken. Bij BED is dit niet het geval. Mensen met een eetbuistoornis komen daardoor vaak vele kilo’s aan.
Combinatie van factoren
Anorexia en boulimia nervosa zijn bekender, maar BED komt het vaakst voor. In Nederland zou 1 procent van de bevolking eraan lijden. In Amerika loopt dit getal op naar 2 procent. Bij vrouwen komt het iets meer voor dan bij mannen.
BED ontstaat door een combinatie van factoren. Het kan in je genen zitten, want de erfelijke factor speelt een grote rol. Andere factoren zijn psychologisch. Voorbeelden zijn perfectionisme, onzekerheid, problemen in het gezin of de neiging om gevoelens te onderdrukken (negatieve emoties ‘weg eten’).
Trauma’s, zoals seksueel misbruik of een sterfgeval, kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van de eetbuistoornis. BED ontstaat vaak in de pubertijd of adolescentie, wanneer jongeren te maken krijgen met veranderingen op verschillende gebieden.
Grote gevolgen
De meeste mensen die last van eetbuien hebben grijpen gemakkelijk naar eten als ze moe zijn. Vaak nemen ze dan zoete koolhydraten. Dat geeft snel weer even energie, maar niet lang daarna raken ze nog vermoeider en hunkeren ze opnieuw naar eten
Een eetbuistoornis maakt je verdrietig, beschaamd en misschien ook eenzaam. Zeker wanneer je je gedrag probeert te verbergen.
Omdat je zulke grote hoeveelheden eet, kan je ook last hebben van buikpijn, een uitgezette maag en zelfs scheuren in de maagwand. Bovendien vergroot overgewicht de kans op bijvoorbeeld gewrichtsklachten en hart- en vaatziekten.
Professionele hulp
Er zijn verschillende manieren om BED te behandelen. De meest effectieve manier is cognitieve gedragstherapie. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat cognitieve gedragstherapie vaak vergelijkbare gunstige effecten heeft bij de behandeling van diverse problemen waaronder ook eetstoornissen. De therapie is een combinatie van ‘anders leren denken’ en ‘anders leren doen’. Hierbij verander je je eetgewoontes en leer je andere manieren om met moeilijke situaties om te gaan.