Spinazie

[spider_facebook id=”1″]
Spinazie barst van de gezonde vitaminen en mineralen. 180 Gram gekookte spinazie bevat maar liefst 1110% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) aan vitamine K. Het kan geen kwaad om veel meer dan de ADH te eten. Het is eerder een ondergrens, een grens waarvan geadviseerd wordt het dagelijks op zijn minst te eten. Verder zit er 377% aan vitamine A in. Van deze vitamine is het vrij moeilijk om een tekort op te lopen aangezien het in veel verse groente en fruit zit. Er zit ook 65% van de ADH aan foliumzuur(B11) in. Dat is vooral interesspinazieballetjes2sant voor zwangere vrouwen maar iedereen heeft het nodig.

De opvallend hoge percentages
Vitamine B2 bevat 25% van de ADH, Vitamine C 29% en B6 22%. Vitamine E bevat 19% van de AD en vitamine B3 11, 3% en vitamine B3 4.4%. Dat zijn allemaal hele hoge waarden in vergelijking met andere groenten. Maar daar houdt het niet bij op want het zit ook nog eens tjokvol met mineralen. Mangaan(84%ADH), magnesium(39%ADH), ijzer(36%ADH), calcium(24%ADH), kalium(24%ADH), koper(15%ADH), fosfor(10%ADH), zink(9%ADH) en seleen(4%ADH) zijn de mineralen die spinazie rijk is.

Spinazie balletjes met kaas
Voor 15 – 20 stuks:
 100 gr verse spinazie
 75 gr geraspte kaas, extra belegen
 1 ui
 1 teen knoflook
 50 gr Panko breadcrums
 2 eieren
 peper
 zout
Nodig; keukenmachine, bakplaat, bakpapier
Bereiden: verwarm de oven voor op 180 graden. Zorg ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier.
Maak de ui schoon en snij in grove stukken, schil de knoflook. Doe de ui samen met de knoflook en spinazie in de keukenmachine en hak tot fijne stukjes. Voeg nu de geraspte kaas toe, de eieren, het broodkruim en een snuf peper en zout en mix nog even goed door. Is het beslag te nat, voeg dan nog wat panko toe, je moet er zo kleine balletjes mee kunnen draaien.

Maak je handen even nat onder de kraan, en maak balletjes van het beslag ter grootte van een flinke knikker of een cherry tomaat, wat je wilt, als ze maar niet al te groot zijn. Leg de spinazie balletjes met kaas op de bekleedde bakplaat. Schuif ze voor 15 tot 20 minuten de warme oven in, ze zijn klaar als ze mooi bruin gekleurd zijn. Laat ze even afkoelen, je zult zien dat ze nog iets knapperiger worden. Ze zijn lauwwarm heerlijk, maar koud ook, enjoy!